ak30

Moderator: GORO

Gost

ak30

Odgovor Napisal/-a Gost »

ak30 šasija od gorenja napetosti kao štimajo ton deluje slike ni....slike ni ker ne štarta horizontala stv že menjan .....kakšen namig mogoče sem kaj spregledal...
hvala
Uporabniški avatar
janez
Kraj: EM ELEKTRONIKA MARKO Janez Marko s.p. RTV servis-elektronika, Plač 7, 2201 Zg. Kungota, 041 525 014
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a janez »

Elkoti v H drive C645 in C613, ampak zaradi njih običajno pobere BU 808DFI.

l.p. janez
ELEKTRONIKA MARKO
Janez Marko s.p.
Plač 7, Zg.Kungota
tel. 02 656 34 11 , gsm 041 525 014
www.elektronika-marko.si
Gost

c613 sem že menjal c645 pa nenajdem očitno me že napada vročina ....
horizontalni tranzistor je pa okej
Gost

STV

Prekontrolirajte napetosti na čipu.
Zadnjič spremenil Gost, dne So Jun 28, 2008 9:22 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Gost

nevem kaj naj rečem napetosti kao da štimajo ....ni mi nič več jasno ...
Gost

TV

Če so osnovne delovne napetosti na STV vredu, izmerite H- drive impulz. Ali imate na kolektorju izhodnega tranzistorja napetost?
Jaz bi še vseeno še enkrat poskusil zamenjati tudi končni horizontalni tranzistor.
Gost

C 645 ni vgrajen. Ga je potrebno dodati. So prazne luknje na šasiji.

Lp Andrej
Gost

končni tranzistor že menjal c645 dodan ......in še vedno žalost ...ej ta aparat pa me daje ....nekaj mi zapira stv da ne pošlje inpulzov ....
Gost

Če imaš ton in slike ne pomeni, da ti horizontala deluje. V nasprotnem primeru gre aparat v st. by. Pomeri nekaj napetosti v hor. kon. st. Poglej. če ti sveti ekran. Parkrat so bili defekt CRT. Prekinjeno gretje.
Imaš načrt?????

LP Andrej
Gost

horizontala ne deluje ......vertikala ne dela ker ne dela horizontala ....ni mi jasno da sploh ton dela .....ok pa ton deluje horizontala pa samo naredi en ck in konec pa sem menjal polk vsega še vn trafo ni mi jasno ....kaj še naj pogledam ali menjam.....

hvala
Gost

Shema

Priložite g. Ljubo shemo tega vašega TV aparata in bomo skupno poiskali rešitev. Mislim da je več verzij AK 30 če se ne motim? Kakšna je točna oznaka IC-ja v katerem je horizontalni oscilator?
Gost

to je res da je več verzij moja je 11ak30S-2 in noter ima STV2248H
načrta točno takšnega žal nimam ampak podobnega od ak30....
Gost

TV

Bom pogledal, kaj lahko pomagam. Mogoče bom za začetek poiskal original shemo.
gabrijel
Kraj: Gabrijel Štampar, Zacherlova ulica 1, 9240 Ljutomer 040/263-457
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gabrijel »

Ljubo napisal/-a:...ok pa ton deluje horizontala pa samo naredi en ck in konec pa sem menjal polk vsega še vn trafo ni mi jasno ....kaj še naj pogledam ali menjam.....
Na začetku si napisal, da "slike ni ker ne štarta horizontala stv že menjan...".
Torej horizontala naredi "ck", torej štarta, deluje, le ugasne za nekaj časa...??? Koliko časa pa traja prisotnost hor. impulza? Vertikala v tem času deluje? Kako je z napetostmi, ki so generirane iz horizontale, v tistem trenutku delovanja vse prisotne?

Mislim, da imam eno tako rabljeno, vendar še delujočo šasijo v delavnici, če ne boš mogel porihtat sporoči, lahko jo dobiš in malo "kultiviraš", pa bo problem rešen...
Gost

TV

Prilagam data sheet za STV 2248H. Izhod horizontalnega drive impulza je na pinu 48. IC se kontrolira in seveda H- aktivira preko I2C.

Kot je iz sheme mogoče ugotoviti, se zaščita aktivira takoj, ko je težava na H. izhodni stopnji. Možnosti je tu seveda kar nekaj. Sam bi izspajkal horizontalni močnostni tranzistor BU in na kolektor ter na maso dal breme, (naprimer žarnico 75W 220 V). Takrat bi z osciloskopom izmeril na pinu 48 IC-ja STV 2248h H - impulz.
Možnost da ne zalaufa je lahko seveda tudi diodenspli trafo, zaščita, in vse kar se napaja iz H. stopnje preko diodensplit trafota, torej tudi vertikala.

Upam, da bo kdo od naših članov napisal še kaj bolj konkretnega, sploh tisti, ki imate praktične izkušnje.
Gost

tudi trafo sem že menjal tudi procesor ker imam vse na lagerju prav tako vertikalni čip ....res pa horizontala naredi samo ck za delček sekunde tako hitro je vse mimo da nič ne zalaufa ...
hvala vsem za pomoč upam da zadevo rešimo .....aparat je star komaj pol leta stranka pa ni šla preko garancije ker neželi čakat jaz pa takšen problem pa bo vseeno čakal...
Gost

TV

Procesor že ni, napaka je verjetno v H končni stopnji ali oscilatorju. Lahko pa, da se aktivira zaščita, ki aparat iz kakšnih drugih razlogov izključi. Poskusite napraviti tako, kot sem vam predlagal. Ko boste vključili breme med kolektor in maso, (torej žarnico) boste lahko marsikaj ugotovili. Se razume, da lahko to breme priključite tudi direkt na linijo U1. Mogoče je bolj enostavno, če tranzistor izspajkate in kar tam priključite breme. Mogoče se vam aparat izključi tudi zaradi previsoke napetosti U1, kar seveda nebo težko ugotoviti, če boste uporabili opisano metodo, ki jo večina še danes uporablja.
Gost

in sedaj po mukah vam posredujem rezultat.......potegnil sem iz ekrana B platino in vklopil aparat ....ko zaslišim pok in se izklopi ponovno vklopim in spet se sliši pok se pravi horizontala zalaufa in se izklopi ...ekran zanič...
hvala vsem za pomoč
Gost

in sedaj sem po domače tam kjer ni muh ...kako naj sedaj to rešim preko garancije če smo aparat že imeli v obdelavi....so kakšne veze pri gorenju...da nekako to izpeljemo ...
hvala
Gost

AK 30

Kot mi je poznano je na gorenje servisu delal vaš oče ali tast, zato verjetno nebo večjih težav.
Odgovori