ak30
Moderator: GORO
ak30
ak30 šasija od gorenja napetosti kao štimajo ton deluje slike ni....slike ni ker ne štarta horizontala stv že menjan .....kakšen namig mogoče sem kaj spregledal...
hvala
hvala
- janez
- Kraj: EM ELEKTRONIKA MARKO Janez Marko s.p. RTV servis-elektronika, Plač 7, 2201 Zg. Kungota, 041 525 014
- Kontakt:
Elkoti v H drive C645 in C613, ampak zaradi njih običajno pobere BU 808DFI.
l.p. janez
l.p. janez
ELEKTRONIKA MARKO
Janez Marko s.p.
Plač 7, Zg.Kungota
tel. 02 656 34 11 , gsm 041 525 014
www.elektronika-marko.si
Janez Marko s.p.
Plač 7, Zg.Kungota
tel. 02 656 34 11 , gsm 041 525 014
www.elektronika-marko.si
STV
Prekontrolirajte napetosti na čipu.
Zadnjič spremenil Gost, dne So Jun 28, 2008 9:22 am, skupaj popravljeno 1 krat.
TV
Če so osnovne delovne napetosti na STV vredu, izmerite H- drive impulz. Ali imate na kolektorju izhodnega tranzistorja napetost?
Jaz bi še vseeno še enkrat poskusil zamenjati tudi končni horizontalni tranzistor.
Jaz bi še vseeno še enkrat poskusil zamenjati tudi končni horizontalni tranzistor.
Shema
Priložite g. Ljubo shemo tega vašega TV aparata in bomo skupno poiskali rešitev. Mislim da je več verzij AK 30 če se ne motim? Kakšna je točna oznaka IC-ja v katerem je horizontalni oscilator?
-
- Kraj: Gabrijel Štampar, Zacherlova ulica 1, 9240 Ljutomer 040/263-457
- Kontakt:
Na začetku si napisal, da "slike ni ker ne štarta horizontala stv že menjan...".Ljubo napisal/-a:...ok pa ton deluje horizontala pa samo naredi en ck in konec pa sem menjal polk vsega še vn trafo ni mi jasno ....kaj še naj pogledam ali menjam.....
Torej horizontala naredi "ck", torej štarta, deluje, le ugasne za nekaj časa...??? Koliko časa pa traja prisotnost hor. impulza? Vertikala v tem času deluje? Kako je z napetostmi, ki so generirane iz horizontale, v tistem trenutku delovanja vse prisotne?
Mislim, da imam eno tako rabljeno, vendar še delujočo šasijo v delavnici, če ne boš mogel porihtat sporoči, lahko jo dobiš in malo "kultiviraš", pa bo problem rešen...
TV
Prilagam data sheet za STV 2248H. Izhod horizontalnega drive impulza je na pinu 48. IC se kontrolira in seveda H- aktivira preko I2C.
Kot je iz sheme mogoče ugotoviti, se zaščita aktivira takoj, ko je težava na H. izhodni stopnji. Možnosti je tu seveda kar nekaj. Sam bi izspajkal horizontalni močnostni tranzistor BU in na kolektor ter na maso dal breme, (naprimer žarnico 75W 220 V). Takrat bi z osciloskopom izmeril na pinu 48 IC-ja STV 2248h H - impulz.
Možnost da ne zalaufa je lahko seveda tudi diodenspli trafo, zaščita, in vse kar se napaja iz H. stopnje preko diodensplit trafota, torej tudi vertikala.
Upam, da bo kdo od naših članov napisal še kaj bolj konkretnega, sploh tisti, ki imate praktične izkušnje.
Kot je iz sheme mogoče ugotoviti, se zaščita aktivira takoj, ko je težava na H. izhodni stopnji. Možnosti je tu seveda kar nekaj. Sam bi izspajkal horizontalni močnostni tranzistor BU in na kolektor ter na maso dal breme, (naprimer žarnico 75W 220 V). Takrat bi z osciloskopom izmeril na pinu 48 IC-ja STV 2248h H - impulz.
Možnost da ne zalaufa je lahko seveda tudi diodenspli trafo, zaščita, in vse kar se napaja iz H. stopnje preko diodensplit trafota, torej tudi vertikala.
Upam, da bo kdo od naših članov napisal še kaj bolj konkretnega, sploh tisti, ki imate praktične izkušnje.
tudi trafo sem že menjal tudi procesor ker imam vse na lagerju prav tako vertikalni čip ....res pa horizontala naredi samo ck za delček sekunde tako hitro je vse mimo da nič ne zalaufa ...
hvala vsem za pomoč upam da zadevo rešimo .....aparat je star komaj pol leta stranka pa ni šla preko garancije ker neželi čakat jaz pa takšen problem pa bo vseeno čakal...
hvala vsem za pomoč upam da zadevo rešimo .....aparat je star komaj pol leta stranka pa ni šla preko garancije ker neželi čakat jaz pa takšen problem pa bo vseeno čakal...
TV
Procesor že ni, napaka je verjetno v H končni stopnji ali oscilatorju. Lahko pa, da se aktivira zaščita, ki aparat iz kakšnih drugih razlogov izključi. Poskusite napraviti tako, kot sem vam predlagal. Ko boste vključili breme med kolektor in maso, (torej žarnico) boste lahko marsikaj ugotovili. Se razume, da lahko to breme priključite tudi direkt na linijo U1. Mogoče je bolj enostavno, če tranzistor izspajkate in kar tam priključite breme. Mogoče se vam aparat izključi tudi zaradi previsoke napetosti U1, kar seveda nebo težko ugotoviti, če boste uporabili opisano metodo, ki jo večina še danes uporablja.