Philips EM-2E

Moderator: GORO

Odgovori
Gost

Philips EM-2E

Odgovor Napisal/-a Gost »

Napaka je verjetno v F-boxu. Po vklopu po nekaj trenutkih TV preklopi na stenby in led-dioda utripa s frekvenco 3 Hz, včasih pa dela normalno, le da je slika takrat zožena po višini in širini in ostrina je zelo slaba. Meril sem napetosti in ugotovil sledeče razlike : ko izklopi so napetosti 141V, 5V,3V3 in 8V za trenutek normalne. Ko pa TV dela z zoženo sliko, napetosti padejo 141v na 125V in 8V na 6V8 - 5V in 3V3 pa sta OK.Pade tudi napetost +11D na 6V9. V F-boxu sem že menjal kondenzatorje za 8V-napetost pa je isto. Kaj bi se dalo tu še narediti?
Gost

Po mojem mnenju ti usmernik preveč "počepne" pri delovanju. Jaz bi prvo preveril elkoje v usmeniku, tudi na sekundarni strani.
Gost

To je bilo prvo , kar sem naredil. vsi elkoti so OK.
Uporabniški avatar
Jordan Čebron
Kraj: Jordan Čebron S.P. RTV servis popravila na domu - Cankarjeva 11 NOVA GORICA GSM 041 390 887

Odgovor Napisal/-a Jordan Čebron »

Zamenjaj D-6516(BAS 216) in D-6517(BAT 85)
CARPE DIEM,
  QUAM MINIMUM CREDULA POSTERO.
  (Izkoristi dan, ne zanašaj se na jutrišnjega)
  Kvint Horacij Flak
  Pozdrav Jordan

Gost

Hvala g. Jordan. Diode sem odlotal in izmaril, vendar instrumant kaže da so dobre, razen če so se jim spremenile karakteristike. Vprašal bi Vas še, če lahko te diode zamenjam s kakimi drugimi, recimo BA159?
Uporabniški avatar
Jordan Čebron
Kraj: Jordan Čebron S.P. RTV servis popravila na domu - Cankarjeva 11 NOVA GORICA GSM 041 390 887

Odgovor Napisal/-a Jordan Čebron »

Potrebno jih je zamenjati-so pa Shotkey ena se mi zdi da je celo SMD-poglej na alldatha
CARPE DIEM,
  QUAM MINIMUM CREDULA POSTERO.
  (Izkoristi dan, ne zanašaj se na jutrišnjega)
  Kvint Horacij Flak
  Pozdrav Jordan

Gost

Hvala. Na zalogi jih nimam, upam , da se dobijo v naših trgovinah. Ko jih bom dobil, bom sporočil, kakšen je rezultat.
Gost

Sedaj mi jih je komaj uspelo nabaviti , vendar ni nobenih sprememb. Kje bi še lahko iskal napako?
Gost

Philips

Jaz bi prekontroliral usmernik.
Zadnjič spremenil Gost, dne So Avg 18, 2007 10:21 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Prešeren mb
Kraj: RTV SEVIS "ŽUPEVC", PREŠEREN IVAN S.P., PTUJSKA C. 9, MARIBOR tel 02/ 331-64-00

Odgovor Napisal/-a Prešeren mb »

Hm, jaz se te šasije lotim popolnoma drugače. Najprej preverim, ali ni slabega stika na mestu, kjer je hladilno rebro mreže in horizontale ozemljeno (to je pri emitorju horizontalnega transistorja). Običajno je na tem mestu še kratka žička na maso. Namesto žičke dam kos pletenice za odspajkovanje, zalotam samo začetek in konec, vmes naj ne bo pocinjena, da ostane prožna. Če je bil slab stik, je verjetno pregorel smd upor 3562 - 22E, transistor 7562 BC847, včasih še smd upor poleg E-W optokoplerja 3483 - 100E. S tem je odpravljena večina težav.
Če nisem prepričan, ali je okvara v mreži, horizontali ali zaščitnem vezju, napravim kratek stik med B in E transistorja 7529 - BC847. Tako je mreža vedno vklopljena, ne more v st. by, tudi zaščite je ne izklopijo (razen tokovne). Če sedaj vse deluje normalno, je treba iskati napako v zaščitnem vezju, ki je pri tem aparatu precej razvejano in se tudi največkrat kvari. Po popravilu je seveda treba kratek stik odpraviti.
Elektrolite bi jaz pustil na miru, ne spomnim se, da bi pri tej šasiji kdaj moral menjati kakšnega (izgleda, da so kar kvalitetni).
FB se pri tem aparatu skoraj ne kvari, razen ob udaru strele.
Imel sem še par primerov okvare v horizontalnem krmiljenju, to sta transistorja 7408 BC368 in 7409 BC847 ter napajanju za to stopnjo, ki je ob zagonu 5V, nato pa iz h. transformatorja dobi 11V.

l.p. Dušan
Gost

Najlepša hvala g. Dušan za tako izčrpen odgovor. Po teh navodilih mi bo sigurno uspelo. Ko to odkrijem, vam sporočim.
Gost

Danes sem se spet poglobil v ta TV in kljub največjemu trudu nisem našel nekaterih uporov in tranzistorjev (R3562- 22E , T7562 BC847) ,oziroma je vrednost upora 3483 1000E namesto 100E, kot navajate Vi g. Dušan. Ali imate morda shemo za kakšno drugo podobno šasijo?
Že v naprej se Vam najlepše zahvaljujem.
L.p. Lojze
Gost

Shema

Prilagam original shemo, vendar so res drugačne vrednosti. Mogoče pa so kakšne tovarniške modifikacije?
gabrijel
Kraj: Gabrijel Štampar, Zacherlova ulica 1, 9240 Ljutomer 040/263-457
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gabrijel »

Mogoče bo kaj pomagalo...brez da bi preveril navedene oznake pošiljam fotko šasije s pogostimi točkami napak, ki jih je verjetno mislil Dušan?
gabrijel
Kraj: Gabrijel Štampar, Zacherlova ulica 1, 9240 Ljutomer 040/263-457
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gabrijel »

R3652 namesto 3562?
T7652 namesto 7562?

Errare humanum est...
Zadnjič spremenil gabrijel, dne Po Avg 20, 2007 9:32 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Gost

Hvala g. predsednik. Točno to shemo sem dobil s televizorjem. Sedaj bi pa samo še prosil , če se da primerjati elemente, ki jih navaja g. Dušan s to shemo.
Gost

Hvala tudi g.Gabrijelu.
Gost

Philips

Po shemi je upor z referenčno oznako 3483 - 1kΩ.

Napišite še model TV aparata, mogoče pa vam je stranka priložila napačno shemo in ni ta model, ki ga opisujete?
Prešeren mb
Kraj: RTV SEVIS "ŽUPEVC", PREŠEREN IVAN S.P., PTUJSKA C. 9, MARIBOR tel 02/ 331-64-00

Odgovor Napisal/-a Prešeren mb »

Ups, moja napaka. Mislil sem R3652 in T7652, napisal pa narobe. Tisti upor pa je res bil pri prvih aparatih 1K, pri večini pa je 100E. Niste napisali točnega modela, pa sem sklepal, da imate katerega od novejših z ravnim ekranom (teh je največ prodanih), vi pa imate verjetno kak starejši model z zaobljenim ekranom.

l.p. Dušan
Gost

Hvala obema. Model je 29PT9007/12. Ekran je raven, mogoče pa je že malo starejši model, vendar te vrednosti sedaj so pa prave. Kar sem lahko primerjal z zgornjimi fotografijami je bilo vse OK. Sedaj grem še enkrat skozi vso proceduro in upam , da bom kaj našel.
Odgovori